maanantai 13. huhtikuuta 2015

Maustetta, maustetta, enemmän maustetta


Dieettiä viikko jo takana, mahtavaa. Vieläkö olet messissä? Alkaako dieettiruuat jo nyppimään ja iänikuinen broitsu maistumaan puulta? Valmistatko ruuat päivästä toiseen saman kaavan mukaan? Hyppää mukaan mausteiden ihmeelliseen maailmaan ja opi kokkaamaan rohkeammin. Itse en ole käyttänyt vuosiin enää valmismarinadeja. Olen hurahtanut omiin mausteseoksiin ja marinadeihin. On kiva tietää, mitä suuhunsa laittaa. Mielestäni valmismarinadit maistuvat kaikki samalle ja pilaavat lihan oman maun. Mausteilla ja omilla marinadeilla lihan maku tulee paremmin esiin.

Maustaminen vaatii rohkeutta ja mielikuvitusta. Tuoreet yrtit, valkosipuli, inkivääri, chilit ja erilaiset mausteseokset herättävät ruuan ihan erilailla henkiin. Ruususuola on myös lempparini. Se on syrjäyttänyt tavallisen pöytäsuolan jo ajat sitten. Ruususuolan ihana aromikkuus koukuttaa. Se sisältää myös kivennäisaineita ja mineraaleja enemmän kuin tavallinen suola, vaikka joku tutkija väitti sen sisältävän roskia. Pyh, sitä en usko.

Dieetin aikana marinadeista voi jättää öljyn pois, muulloin voit lorauttaa öljyä marinadeihin hyvän koostumuksen aikaansaamiseksi. Öljyksi käy esim. oliiviöljy, kookosöljy  tai rypsiöljy. Sitruuna-avokadoöljy antaa kivan twistin ruokaan. Soijakastiketta olen hieman käyttänyt dieetin aikana. Voit myös hankkia kevyt-version, missä ei ole niin paljon suolaa. Voit tehdä mausteseokset valmiiksi ja antaa lihan maustua hetken ennen paistamista tai jos on kiire, niin heitä mausteita lihan päälle samalla, kun paistat. Makeutukseen suosin usein juoksevaa hunajaa. Dieetin aikana käy mikä tahansa makeutusaine, esim. karppisokeri/stevia.


Maustamattoman lihan maustaminen


  • Sopii n. 500g  kanalle, kalalle, lihalle tai vaikkapa kasviksille.
  • Määrät on suuntaa-antavat. Itse heitän mausteita fiiliksen mukaan ja maistelen, mikä määrä tuntuu parhaimmalta. Eli maistele samalla, kun maustelet.
  • Laita makusi mukaan valkosipulia, chiliä ym. Jos laitat lime- tai sitruunamehua, niin muista makeutus, jotta se tasapainottaa ruuan maun.
  • Suolan määrä riippuu siitä, kuinka paljon käytät soijaa.





Thai-marinadi


2cm inkivääriä raastettuna
2 valkosipulin kynttä
1-2rkl soijakastiketta
1 limen mehu
suolaa
pippuria
tuoretta chiliä paloina
tuoretta korianteria
1rkl makeutusta
(1rkl kookosöljyä)



Yrttinen sitruunamarinadi


tuoretta timjamia hienonnettuna
1tl kurkumajauhetta
1/2 sitruunan mehu
1-2rkl soijakastiketta
2rkl makeutusta
suolaa
pippuria
(1rkl sitruuna-avokadoöljyä)


Yrttimarinadi


tuoretta rosmariinia/timjamia hienonnettuna
1-2 valkosipulin kynttä
2rkl soijakastiketta
suolaa
pippuria
(1rkl oliiviöljyä)




 

Välimeren mausteseos


1-2 valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria
Chicken & Steak tmv. tomaattista/paprikaista myllymausteseosta
tuoretta basilikaa silputtuna
(1rkl oliiviöljyä)


Tex-mex mausteseos

  • riittää 2-3 maustamiskertaan

2tl juustokuminaa
1tl chilirouhetta
1tl paprikaa
1tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1tl valkosipulijauhetta
2tl suolaa
1tl mustapippurirouhetta


Välimeren kala

  • sopii hyvin lohelle ja grillaamiseen

1 pieni purkki aurinkokuivattuja tomaatteja valutettuna ja silputtuna
1-2 valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria
basilikaa silputtuna



Tulinen tomaattikastike riisin tai pastan kera

  • sopii jauhelihalle ja toimii myös kanan kanssa erinomaisesti

1 sipuli pilkottuna
1-2 valkosipulin kynttä
1 prk tomaattimurskaa/ paseerattua tomaattia
suolaa
pippuria
1rkl makeutusta
chilirouhetta
tuoretta basilikaa
loraus balsamietikkaa
(1rkl oliiviöljyä)



Maustemylly lempimausteista


Itse teen usein maustemyllyyn sekoituksen lempimausteistani ja sitä on helppo pyöräyttää suoraan ruuan/ salaatin päälle. Maustesekoituksen voi toteuttaa millä mausteilla tahansa. Kuivatut yrtitkin sopivat myllyyn. Lempisekoitukseni on:

  • Karkea ruususuola
  • Korianterinsiemen
  • Kokonainen mustapippuri
  • Kuivattu chili/chilirouhe

Toivottavasti sait edes pienen kipinän maustamiseen. Maustaminen lähtee rohkeudesta eli rohkeasti vaan kokeilemaan, mitä suolaisen, happaman, makean ja tulisen liitolla saakaan aikaan. Dieetilläkin on mukavampi olla, kun ruuat maistuvat herkullisille.



 
Dieettiläisille tsemppiä toiseen dieettiviikkoon. Muistakaa, jos makeanhimo yllättää, niin napatkaa vaikka muutama sokeriton pastilli suuhun, mutta älkää sortuko herkkuihin. Toisen viikon jälkeen makeanhimokin helpottaa. Kuukauden jaksaa vaikka päällään seisten. Lopussa kiitos seisoo. Seuraavaksi laitan niitä treenivinkkejä ja vapun alla saatte makeita terveellisiä herkkureseptejä mm. proteiinipannareita ja banaanijätskiä. Mukavaa viikon alkua sinulle <3

3 kommenttia:

  1. Joo messissä ollaan edelleen ja hyvillä fiiliksillä! Mulla oli ma aamuna 3. punnitus näytti tulokseksi -4,1kg yhteensä. Muuuuttta, vaatteissa tuntuu kuin olisi lähtenyt jo kymppi, en ole tosin mitannut mutta kaapeista löytyy kokoajan läjäpäin uutta puettavaa.. ;) eli kyllä tämä metodi selkeästi eroaa muista ainakin sillä, että olisi se sitten neste tai läski niin se suuuulaaaa ja ainakin nyt tällä kertaa mulla, juuri oikeista paikoista! Mähän en ole edes vielä kauhiasti liikkunut, äidin kanssa vain pääasiassa käynyt aamukäpyttelyillä joten tässä on mitä kehittää kokoajan. Tein tän tietoisesti ettei tulisi liikaa stressattavaa yhdellä kertaa ja kerrankin vaikka onnistuisi. pikkuhiljaa nostetaan sitten tavoitteita ja mulla on muutenkin monta kohtaa ruokavaliossa mitä voin vähän tarvittaessa "tikistää" jos ei ala putoamaan jne. kuten että juon päivittäin kauhiat määrät kevytmaitoa kahvissa, tuota voisin vähentää selkeästi. jne muitakin juttuja. Kertaakaan ei ole tullut mieleen lopettaa tai retkahtaa eikä makeannälkä ole vaivannut kertaakaan myöskään (kiitos just noille pannareille ) ja tämähän on uutta.
    Mitä nyt tuohon maustamiseen tulee niin juu en kauhiasti mausta, puhdistamatonta merisuolaa, pippuria ja chiliä melkeimpä pelkästään ja hyvin nuo uppoo vieläkin. Mä oon niin laiska tekemään mitään ihmeellistä kun nyt muutenkin tuntuu et 2h välein pitää jo ryhtyä miettimään mitä sitä kokkailisi seuraavaksi.. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoo Mari, ihan mahtavaa. Dieetillä usein tuntuu, että saa olla koko ajan syömässä tai valmistamassa seuraavaa ruokaa. Kannattaakin tehdä aina vähän varastoon valmiiksi, niin ei tarvitse olla koko ajan kokkailemassa. Jatka samaan malliin, kuulostaa niiiin hyvälle. Ja tosiaan alkuun ehkä parempi, että yksi uusi juttu kropalle kerrallaan. Usein dieetti pureekin paremmin, kun ei lähde heti täysillä rehkimään. Liikunnan ehtii sitten ottaa mukaan kuvioihin hetken päästä, kun kroppa on tottunut uuteen ruokavalioon. Hyvällä tsempillä eteenpäin :)

      Poista
    2. Hihii, joo tänä iltana mä paistoinkin 1kg jauhelihaa ja pussitin sen 10x100g nyytteihin jääkaappiin/pakkaseen valmiiksi. Kun vaan huolehtii että kaapeissa on aina "tän sortin" sapuskaa niin loppu onkin jo ihan heinäntekoa, ainakin tuntunut toistaiseksi. Eli mulle ainakin on tärkein ettei tartte miettiä et ahaa, nyt mulla ei oo yhtään rahkaa, mitä hittoa sitten syön. Mitä vähemmän joudun itse pähkäilemään sen parempi näköjään.. =D

      Poista

Kaunis kiitos asiallisesta kommentistasi ja kiva, kun kävit :)