perjantai 27. maaliskuuta 2015

Sushia koko suvulle

Sushi, tuo ihanan koukuttava kalaherkku. Olen tehnyt sushia jo monet kerrat. Joka kerralla sitä huomaa olevansa taitavampi sushinrullaaja kuin ennen. Tällä kertaa sain valmistaa ison määrän sushia myytäväksi. Tovihan siinä vierähti, mutta lopputuloksessa silmä lepää, vai mitä?

Sushin teko ei ole vaikeaa, ehkä hieman aikaa vievää. Vaikeinta on saada riisi onnistumaan. Riisihän on se sushin tärkein osa  tuoreen kalan ohella. Tähän asti en ole ymmärtänyt, miten riisin voi mokata. Tärkeintä on pitää koko kiehumisen ajan kansi kiinni, jotta höyryt ei pääse pois kattilasta. Ensimmäisellä kerralla riisini meni ylikypsäksi, vaikka valmistin riisin mielestäni saman lailla kuin ennen. Syyksi keksin, että keitin riisin kylmätilassa, joten riisin kiehuminen kesti kauemmin. Toisella kerralla valmistin riisin huoneenlämmössä, ja riisi onnistuikin paljon paremmin. Paras keino on keittää riisi lasikannellisella kattilalla, ettei kantta tarvitse välillä avata.

Itse valmistin tällä kertaa lohi-porkkana-kurkku-makeja ja siika-avokado-kurkku-makeja. Nigireissä käytin tuoretta tonnikalaa ja merilohta. Kalaa menee yllättävän vähän makeihin eli 250g riisimäärään varaisin max. 200g/kalalaji. Jos haluat valmistaa ylimenevästä kalasta kalapaloja dippaukseen, niin varaa kalaa vähän ylimääräistä.
 
 

Pääruoka kahdelle, alkuruoka neljälle

 

Näitä tarvitset:


- Sushiriisi 250g
- Norilevämatto paketti
- Riisiviinietikka, suola, sokeri
- Tuoretta kalaa, esim. lohi ja tonnikala
- Kasviksia, esim. kurkku, porkkana, avokado
- Wasabitahna
- Inkiväärilastut
- Makea soijakastike
- Bambumatto rullaamiseen
- Syömäpuikot syömiseen

 

Sushiriisin valmistus


1. Huuhtele 250g sushiriisiä siivilällä kylmässä vedessä kunnes vesi on kirkasta. Valuta.
2. Lisää 4dl vettä kattilaan, anna riisin seistä 10min. Kuumenna kiehuvaksi. Kun riisi alkaa kiehua, alenna lämpöä mahdollisimman pienelle ja hauduta 10 minuuttia avaamatta kantta.
3.Ota kattila liedeltä ja anna riisin vetäytyä kannen alla vielä n. 10 minuuttia. Älä vieläkään avaa kantta!
4. Sekoita 3rkl riisiviinietikkaa, 2rkl sokeria ja 1tl suolaa. Sekoita mausteliemi leikkaavin liikkein  riisin joukkoon kevyesti riisiä saman aikaisesti käännellen.
5. Anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
 
 

Makisushit

 
1. Makin täytteiksi sopii hyvin erilaiset tuoreet kalat, kuten lohi, siika, rapu, surimi ja tonnikala.
2. Kasviksiksi käy hyvin esim. kurkku, porkkana ja avokado.
3. Poista kalasta tarvittaessa ruodot. Suikaloi kalat ohuiksi viipaleiksi ja kasvikset pitkiksi norilevä-maton pituisiksi ohuiksi suikaleiksi. Ota kurkusta pehmeä keskusta pois ja käytä vain kova osa.
4. Aseta leväarkki bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin ja pitkä sivu itseesi päin. Levitä ja painele jäähtynyt riisi leväarkille lämpimällä riisiviinivedellä kostutetuilla sormilla. Laita riisiä mahdollisimman ohut kerros. Jätä toiseen päähän n. 2cm tyhjä tila.
 

5. Paina toiseen päähän kevyt vako, johon asettelet pitkittäin kalasiivut ja kasvissiivut.
6. Lähde rullaamaan bambumattoa painaen samalla levärullaa. Kostuta levän tyhjä osa vedellä, jotta sushirulla menee tiukasti kiinni.
7. Jätä rullan saumakohta alaspäin odottamaan, kun teet muut sushit loppuun.
 

8. Leikkaa kuumalla terävällä veitsellä ensin päät rullasta pois ja sitten 2cm levyisiä paloja. Yhdestä rullasta tulee noin 8-10 palaa.
9. Nauti sushi tuoreena wasabin, soijakastikkeen ja inkiväärilastujen kera. Huom. inkiväärilastujen on tarkoitus neutralisoida suu eri kalalajien välissä.
 
 

 

Nigirisushit

 
1. Pyörittele kostutetuilla käsillä riisistä  soikion muotoisia riisipalloja.
2. Laita riisipallon päälle pieni nokare wasabia, jotta täyte pysyy paremmin päällä. Huom. wasabi on todella tulista, käytä varoen!
 

3. Leikkaa lohesta tai tonnikalasta ohuita suorakulmion muotoisia paloja.
4. Asettele kalapalat/rapu riisipallon päälle ja paina kevyesti.
5. Nauti tuoreena wasabin, makean soijakastikkeen ja inkiväärilastujen kera.

Valmistamiseen menee aikaa määrästä riippuen n. 1-2h. Itse valmistin 1500g riisiä eli näiden valmistamiseen kului neljä tuntia. Kotona teen yleensä 250g satsin ja siihen menee riisin keittämisen kanssa n. 1-2h aikaa. 250g:sta riisiä tulee noin neljä rullaa sushia. Viinilasi kädessä tämä on aika kivaa askartelua. Sitten voikin vetää ne kuuluisat sushiähkyt. P.s Sushi ja skumppa on oiva yhdistelmä.
 
Ei muuta, kun kokeilemaan :)

2 kommenttia:

 1. Oi Petra, nyt sait mut kyllä inspiroitumaan! En ole koskaan itse tehnyt sushia, mutta nyt aion kyllä kokeilla.

  Leppoisaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla. Suosittelen kokeilemaan, on tosi kivaa näpertelyä ja hyvääkin vielä :)

   Poista

Kaunis kiitos asiallisesta kommentistasi ja kiva, kun kävit :)