sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Kesäksi biksukuntoon, vaikka henki menisi


Joka kevät se iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta. Kesä ja bikinikunto. Ja vaikka siihen kuinka yrittää varautua koko alkuvuoden, yllättää se aina yhtä paljon. Tammikuun tipattomat ja helmikuun hipattomat ovat kaatuneet säälittäviin yrityksiin. Lehdet ja telkkari pullistelee toinen toistaan mahtavampaa ihmedieettiä, juoksukoulua ja peppu piukaksi-vinkkiä. Bikinit huutelevat kaapista nimeäsi ja olisihan se ihan kiva mahtua niihin kirkuvan vihreisiin kesähousuihinkin.
 
Kaksikymppisenä sitä sai pistellä poskeen pizzaa, pullaa ja herkkuja ilman, että se näkyi missään. Kolmenkympin korvilla ja kahden lapsen jälkeen alkoi pullat pikku hiljaa parkkeerata vyötärölle ja takapuoleen ihan huomaamatta. Herkuttelisin varmaan joka päivä, jos tietäisin että herkut ei kietoudu kroppaani. Nyt lusikoidaan rahkaa, mehukeittoa ja soijalesitiiniä naamariin, ja itse asiassa jopa nautitaan siitä. Herkutteluviikonlopun jälkeen mikään ei maistu niin hyvälle ja terveelliselle kuin kipollinen rahkaa. Tähän on tultu. Ruoka on sen parempaa, mitä paremmat ravintoarvot eli makrot siinä on.
Tortilla jauhelihalla, avokadolla ja kasviksilla
Hifistelyksikin tätä voisi kutsua, kun kituutetaan tällaisella ruokavaliolla. Minulle tämä on kuitenkin elämäntapa. Nautin siitä, että tiedän tasan tarkkaan, mitä syön kotona ja töissä aamupalalla; puoli purkkia raejuustoa tai rahkaa sekä täysjyväleipää kinkulla ja kasviksilla. Lounaaksi kauhon salaattibaarista kanasalaatin ilman mitään rasvaisia lisukkeita, päälle loraus oliiviöljyä ja balsamicoa. Juhlapäivinä voin kruunata salaatin palalla ruisleipää oliiviöljyllä valutettuna. Mitä luksusta. Päivällisellä voi jo sitten hieman prassailla  täysjyväpastalla tai -riisillä kalan ja kasvisten kera. Iltapalaksi protskua ja kasviksia sekä hintsusti hiilaria. Unohtamatta tietenkään rakkaita rasvoja avokadoa, pähkinöitä ja öljyjä.
 
Tähän jää koukkuun. Auta armias, jos poikkean ruokavaliosta tai jätän jotain syömättä. Hetken päästä saatan tunkea suuhuni vaikka puoli valtakuntaa. Siksi koen helpoksi syödä oikealla kellonlyömällä juuri oikean ruuan. Osaan nykyään olla itselleni myös armollinen. Silloin tällöin herkuttelu ei maata kaada, mutta työpaikan pulliin en sorru. Pala tummaa suklaata selättää pahimman makean himon. Arkena noudatan tiukkaa linjaa, mutta viikonloppuna annan itselleni luvan joskus herkutella. Kipollinen jätskiä silloin tällöin ei maailmaa kaada, kunhan sitä ei kauho litraa kerralla nassuun.
Ihanan raikas ja terveellinen smoothie
Syön ympäri vuoden terveellisesti ja aina kesän korvilla otan  pienen pikadieetin. Joku saattaa todeta tähän, että sähän nyt aina olet niin hoikka. Fiilis lähteekin omasta itsestä ja onko sulla hyvä olla. Itselläni kyseessä on yleensä pari kiloa "talvivarastoa", jotka aina keväällä on kiva karistaa ja kiinteyttää, jotta kesällä on kevyempi olla. Kesän grillailut ja viinilasilliset palauttaa kropan kuitenkin syksyä kohti samaan pisteeseen eli pysytään balansissa ympäri vuoden.
 
Itselleni kuukauden kuntoilu- ja dieettikuuri yleensä riittää. Silloin täytyy olla vain täysin valmis luopumaan viikonloppuherkutteluista ja pitämään päätöksensä loppuun saakka. Parhaiten onnistuu, jos puoliso tai kaverikin lähtee projektiin mukaan ja
syö samoja sapuskoja sekä kuntoilee kanssasi. Silloin voi jakaa tuskan ja tulokset yhdessä toisen kanssa. Ja mikäs sen yhdistävämpää, kun kokkailla yhdessä kanasalaattia ja juoda yhteiset proteiinipatukkakahvit juoksulenkin jälkeen.
Kaljaa vai kahvakuulaa :)?
Mikä siitä dieetistä tekeekin  sitten niin vaikeaa? 30 päivää elämästä ei ole kauhean pitkä aika. Kropan  kestää tottua uuteen ruokavalioon ja muutokseen pari viikkoa. Sen jälkeen kiljuva nälkä ja mieliteot ovat hävinneet. Kaksikin kuukautta dieettiä voi hujahtaa hetkessä, jos pitää hiilaritankkauksen välissä. Kaikki lähtee omasta päästä.  Säännöllisellä kuntoilulla ja tarkalla ruokavaliolla saa hyviä tuloksia aikaan jo kuukaudessa. Nesteet ja turvotus poistuu kropasta ja useita senttejä karisee pois. Yhtäkkiä huomaat, että lempipöksysi sujahtaa hetkessä jalkaasi.  Ja se fiilis dieetin jälkeen, kun saat taas syödä, sitä ei voita mikään. Ei edes purkillinen sitä kuuluisaa rahkaa.

Joten eiköhän tehdä yhdessä päätös, että pistetään kaikki herkut kuukaudeksi pannaan pääsiäisen jälkeen. Ennen sitä kuitenkin herkutellaan vähän pashalla ja suklaamunilla. Ootko messissä?

8 kommenttia:

  1. Todellakin messissä :-) Vauvakiloja ihan hurja määrä jäljellä :-)
    En edes haaveile bikinikunnosta,mulle riittää että mahtuisin omiin vaatteisiini :-D :-D edes joihinkin niistä :-D
    2 viikkoa karppausta takana ..Tästä se lähtee..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, jee. Mäkin aikoinaan pudotin karppaamisella vauvakilot...lähti rivakasti. Mutta sitten, kun lisäsin liikuntaa paljon mukaan, niin en enää pärjännyt niin vähähiilarisella ruokavaliolla. Mutta karppauksella saa nopeita tuloksia aikaan :)

      Poista
  2. Messissä ollaan! Aloitin viime maanantaina ja tänä aamuna oli -1,4kg, ihanaaa!! Ja just tolla aikalailla alussa kuvailemallasi ruokametodilla. Pirpsakka olo ja terve nälkä saavat ihmettelemään miksi ihmeessä tätä ei aloittanut jo kauan sitten aijemmin. Ja en ole mukana kuukautta vaan niin pitkään että olen ei normipainossa vaan omassa hyvänolon painossa joka on vähän yli normien. Nyt vaan tsemppipostauksia kehittelemään meille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Mari. Tähän jää kyllä koukkuun ja tätä tervettä ruokavaliota jatkaa mielellään koko loppu elämän. Ja, kun olokin on paljon parempi, niin mikäs tässä ollessa ;)

      Poista
    2. Ja ilman muuta tsemppailen tässä matkan varrella, vertaistukea tarvitaan.

      Poista
  3. ps. toivepostauksena olisi kuvin maustettu kahvakuulatreeni!

    VastaaPoista
  4. Ilman muuta. Mulla on vaikka kuinka monta hyvää kahvakuulatreeniä. Täytyy vaan pyytää toi mies kuvailemaan mua, kun heilutan kuulaa :)

    VastaaPoista
  5. Sainkin loistavan idean, että järjestän huhtikuun laihishaasteen eli se alkais pääsiäisen jälkeen ja loppuu vappuun. Eli vinkkejä ja ohjeita alkaa putoilemaan pääsiäisen jälkeen, pysykää kuulolla ;)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos asiallisesta kommentistasi ja kiva, kun kävit :)